čtvrtek 5. květen 2016 13:13

Pokud tam vůbec chceme ...

    Antické komedie většinou začínají špatně a končí dobře. Podobně i italský básník Dante začíná svoji Božskou komedii v pekelných plamenech, aby skončil v nebeské slávě.  Dante a Evangelium mají něco společného, ukazují reálnou možnost odmítnout dobro a tak zamrznout v pekle vlastního egoismu, v zóně absolutní samoty.

   Mnoho křesťanů prošlo individualistickou výchovou, které jde o to „hlavně spasit svoji duši.“ Jinými slovy, mnohdy myslíme příliš na sebe, podobně jako počítačová legenda Bill Gates. Má nastat konec světa a Bůh si pozve tři nejvlivnější lidi do nebe, aby řekli ostatním, že příští čtvrtek zničí svět. Pozve si Vladimíra Putina, Baraka Obamu a Billa Gatese. Řekne jim to a pošle je zpátky na Zem. Putin se vrátí a oznámí lidem: „Mám pro vás dvě zprávy - špatnou a špatnou. Ta první je, že jsme celou tu dobu neměli pravdu. Bůh opravdu existuje. Ta druhá je, že příští čtvrtek zničí svět.“ Obama říká: „Mám pro vás dvě zprávy - dobrou a špatnou. Ta dobrá je, že Bůh opravdu existuje a bylo správné v něj věřit. Ta špatná je, že příští čtvrtek zničí svět.“ Gates se vrátí a povídá: „Mám pro vás dvě zprávy - dobrou a dobrou. Ta první je, že Bůh si pozval do nebe tři lidi a já jsem byl jedním z nich. Ta druhá je, že příští čtvrtek se zbavíme definitivně konkurence.“

   Je sice dobré, že myslíme také na sebe, ale Bible hovoří o nebi jasně jako o společenství, proto ho nazývá nebeským Jeruzalémem. V nebi nemůžeme být sami, musí nám jít o druhé.  Bible líčí konec světa jako závěrečný hepenning, až přijde Syn člověka ve slávě a všichni andělé s ním. Postupně ale přechází k tomu, co naší slávě předchází, pomoc hladovým, žíznivým, nemocným, zkrátka jakkoliv trpícím.

   Ježíšův příchod je také pokorná každodenní skutečnost, ke které dochází postupně a která roste tím, že plníme jeho očekávání. Kdo se nesnaží v životě jednat s druhými s láskou, a to i ve zdánlivých maličkostech, ten s největší pravděpodobností zbytečně chodí do kostela, do školy, do práce. Život mu uteče jak voda, a že v nebi nebude, není náhoda.